17 December - 12 March 2023

Aquarellen en collages uit de natuur

Van Dinita Bezembinder-Mir y Villar

Aquarellen en collages uit de natuur

Aquarellen en collages uit de natuur

Van Dinita Bezembinder-Mir y Villar

Van 17 december 2022 tot en met 12 maart 2023 exposeert Gemeentemuseum het Hannemahuis ragfijne collages en aquarellen van botanisch kunstenares Dinita Bezembinder-Mir y Villar ( 1941-2022).

De natuur gevangen in een schilderij...

De tentoonstelling bestaat uit collages van natuurlijk materiaal, variërend van boombast tot gras, bloemblaadjes en takjes. Ragfijne collages met daarop voorstellingen van insecten, landschappen, gezichten, bloemen, vogels en fantasievoorstellingen zijn op deze tentoonstelling te zien.

Dinita maakte zich de kunst van het aquarelleren op eigen kracht tot de hare. Met een bijzonder oog voor subtiele gradaties toont zij ons de natuur, vooral bloemen en insecten, in al hun broosheid en delicate schoonheid.

Al het natuurlijke materiaal verzamelde ze zelf en droogde het in boeken. Alles wat ze mooi vond, verzamelde ze, zoals blaadjes, bloemetjes, boombast, zaadjes, steeltjes, stukjes boomschors en takjes. Nadat het gedroogd was, componeerde ze haar vondsten tot collages. Dat resulteerde in zeer uiteenlopende voorstellingen: van oosterse ornamentiek en kleine medaillons, tot verstilde Friese landschappen. Daarnaast toonde de in september 2022 overleden kunstenares zich een meesteres in het aquarelleren. Op de tentoonstelling is ook een aantal van haar minutieus geschilderde tulpen met  gevlamde of gestreepte bloembladen te zien, in de stijl van de tulpentekeningen uit de zeventiende eeuw.

Dinita Bezembinder-Mir y Villar werd geboren in Spanje en groeide op het Spaanse platteland op. Als jong meisje had ze al een grote liefde voor de natuur. Zo ontdekte ze dat ze met de goedplakkende melk van de paardenbloem een compositie kon maken van blaadjes. Maar pas sinds 1980, ze was toen 46 jaar, begon ze met het maken van collages. Ook haar aquarellen zijn ragfijn geschilderd. 

onderanderetezien

Takje met Bessen, Dinita Bezembinder-Mir y Villar

Takje met Bessen, Dinita Bezembinder-Mir y Villar