1 Juli - 3 September 2023

Match: een ontmoeting van intieme topstukken

Van 1 jul 2023 t/m 3 sep 2023

 

Deze zomer worden twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gematcht met twaalf werken van twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de verschillende collecties: een perfecte Match. Gemeentemuseum het Hannemahuis toont met trots het beroemde Huwelijksportret van Frans Hals, samen met een fraaie Huwelijksbokaal, gemaakt door de zilversmid Willem Anskes Zeestra uit Harlingen. Beide kunstwerken dateren uit de zeventiende eeuw. Te zien van 1 juli tot en met 3 september.

Het zijn niet de minste topstukken die te zien zullen zijn in de provincie. In Musea Zutphen ontmoet het Meisje in Witte Kimono van George Breitner het Portret van Liesbeth Wezelaar-Dobbelman van Arie Schippers. Een Amsterdams dienstmeisje en de beeldhouwer naast elkaar, dromerig, jong en oud.

In het Limburgs Museum te Venlo worden twee verleidingsscènes gecombineerd. Vanuit het Rijksmuseum is het portret van Pomona aanwezig, de godin van het fruit. Pomona wordt belaagd door de god van de herfst, die zich vermomd heeft als oude vrouw. Ongeveer vierhonderd jaar later schilderde de Venlonaar Jean Laudy een vergelijkbare scène: Naakt met appeltjes.

 Opening en boek

In het weekend van 1 en 2 juli zal elk museum op eigen wijze de opening verrichten. De landelijke (besloten) opening van Match vindt plaats op 30 juni 2023 in Museum Henriette Polak, Zutphen. Deze wordt verricht door Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum en Paulo Martina, directeur Musea Zutphen.

 Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, waaronder de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas, journalist Stefan Kuipers en schrijver Umayya Abu-Hanna.

 Twaalf musea, twaalf topstukken

De musea die aan dit project meedoen liggen verspreid over Nederland; in elke provincie één. Zij hebben elk een passend topstuk uit het Rijksmuseum uitgezocht om te combineren met een topstuk uit eigen collectie. Het project is een initiatief van Stichting M6.

De deelnemende musea van Match zijn: Gemeentemuseum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Het project is te volgen op website schattenuithetrijks.nl.

In Harlingen is Match van 1 juli t/m 3 september 2023 te zien in Gemeentemuseum het Hannemahuis, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen.

Match wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Unter anderem zu sehen